Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Parzona babka drożdżowa ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

parzona_babka_drożdżowa_ze_śliwkami

Babka drożdżowa parzona najlepiej wychodzi mojej Mamie, jest lekka i puszysta, a do tego długo pozostaje wilgotna. Wieloletnie doświadczenie Mamy pozwala Jej dawać wszystkie składniki na oko, więc nie podała nam dokładnych proporcji i nie zdecydowaliśmy się na upieczenie tego ciasta. Czekając na przyjazd Mamy, upiekliśmy parzoną babkę bazując na przepisie z czasopisma z lat 90-tych. Nasz przedświąteczny wypiek jest równie pyszny, maślany i aromatyczny, ale to nie to samo co u mnie w domu. 🙂

Składniki
  • 250 g + 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g masła
  • 70 g suszonych śliwek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy




Wykonanie

Do garnka włożyć masło, wlać mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać 250 g mąki, rozmieszać, odstawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, następnie wsypać łyżkę mąki, rozmieszać, pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

Do zaparzonej mąki wsypać resztę cukru, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mąki, suszone śliwki, rozczyn z drożdży oraz łyżkę spirytusu, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.

Formę do babek natłuścić, wyłożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka.

Parzoną babkę drożdżową przyozdobić wedle uznania lukrem, polewą czekoladową, kandyzowanymi owocami.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

1 × 1 =