Papryka nadziewana ryżem i kiełbasą

M&B
Papryka nadziewana ryżem i kiełbasą

W tym roku na jeden z prostszych obiadów przygotowaliśmy paprykę nadziewaną ryżem i kiełbasą. Jest to bardzo sycące danie, które oprócz prostoty wykonania, smaku i kolorowego wyglądu, o tej porze roku ma jeszcze jedną zaletę – niski koszt dania. Tym razem postanowiliśmy nadziać połówki papryk i zapiec je w piekarniku, poprzednią wersję z bakłażanem gotowaliśmy na parze, w obu wersjach papryki są tak samo chrupiące, a nadzienie tak samo wilgotne i smaczne. 🙂

Papryka nadziewana ryżem i kiełbasą – składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 350 g kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego lubczyku
  • sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia



Wykonanie

Ryż ugotować na sypko, przelać zimną wodą, odstawić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Zeszklić.

Kiełbasę pokroić w kostkę, wsypać do cebuli, lekko ją zrumienić. Dodać lubczyk i koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze podgrzewać, żeby koncentrat połączył się z cebulą i kiełbasą.

Zawartość patelni przełożyć do ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sosem sojowym.

Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i białe błonki. Nałożyć do środka ryż z kiełbasą, układać w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, całość przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).

Papryki nadziewane ryżem i kiełbasą wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Papryka nadziewana ryżem i kiełbasą
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • madlene17

    21 października 2016 at 09:51

    Uwielbiam faszerowane papryczki <3

  • Archie

    21 października 2016 at 08:31

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis