Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Papryka nadziewana ryżem i bakłażanem

Print Friendly, PDF & Email

papryka nadziewana ryżem i bakłażanem

Paprykę już kilka razy przekładaliśmy z miejsca na miejsce, nie mając na nią apetytu. Dzisiaj kupiliśmy mięso mielone z indyka i od razu je wykorzystaliśmy do przygotowania lekkiego, lecz sycącego dania z papryką w roli głównej. Tak jak zazwyczaj postanowiliśmy ją nafaszerować, ale tym razem dodaliśmy świeży bakłażan. Efekt był bardzo smakowity i polecamy samemu spróbować papryki nadziewanej ryżem i bakłażanem. 🙂

Składniki na paprykę nadziewaną ryżem i bakłażanem

  • 4 średnie papryki
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Bakłażan umyć, pokroić w drobną kostkę.

Pomidory sparzyć, usunąć skórki, pokroić na duże kawałki.

Papryki umyć, odkroić górną część, wydrążyć gniazda nasienne.

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odstawić.

Na patelnię z olejem włożyć bakłażan i cebulę, podsmażyć na średnim ogniu, aż bakłażan będzie miękki. Dołożyć mięso mielone, dalej podsmażać do lekkiego zarumienienia się mięsa. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, majeranek. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

12 + 20 =