Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Papryka nadziewana kaszą gryczaną i warzywami

Print Friendly, PDF & Email

papryka nadziewana kaszą gryczaną i warzywami

Naszą jesienną tradycją staje się robienie papryki nadziewanej różnymi dodatkami. Tym razem paprykę wypełniliśmy kaszą gryczaną, a na wierzchu położyliśmy warzywną kołderkę. Papryka z kaszą gryczaną i warzywami będzie odpowiednia nie tylko na obiad, ale także na kolację na ciepło.

Składniki na paprykę nadziewana kaszą gryczaną i warzywami

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 4 papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 średnie pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia




Wykonanie

Kaszę gryczaną ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki.

Cukinię umyć, pokroić w półplasterki.

Pieczarki oczyścić, pokroić w paski.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórki, pokroić na osiem części.

Czosnek obrać, rozgnieść dłonią.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i rozgnieciony czosnek. Podsmażać 5 minut, po czym wrzucić pieczarki, cukinię i pomidory. Dusić, aż sok odparuje, a warzywa będą miękkie. Wsypać oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Połówki papryk ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wypełnić kaszą gryczaną, na wierzch wyłożyć podsmażone warzywa, polać sosem z patelni. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 30 minut.

Papryki nadziewane kaszą gryczaną i warzywami podawać na gorąco.




papryka nadziewana kaszą gryczaną i warzywami

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.