Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Print Friendly, PDF & Email

papryka na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami

Papryka gotowana na parze z różnymi dodatkami zawsze sprawdzi się jako pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe lub jako pomysł na kolację na ciepło. Prezentowaną Wam wersję papryki na parze zrobiliśmy z dodatkiem ryżu, mięsa mielonego, kalafiora oraz suszonych pomidorów z zalewy.

Składniki na paprykę na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami

  • 100 g ryżu
  • 250 g mięsa mielonego
  • 4 papryki
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Paprykę umyć, odciąć jej górną część, wyciąć gniazda nasienne oraz białe błony.

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, przestudzić.

Różyczki kalafiora umyć, podzielić na mniejsze kawałki.

Pomidory wyjąć z oleju, odsączyć, pokroić w paski.

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, smażyć 5 minut. Następnie dodać ugotowany ryż, kawałki kalafiora, paski pomidorów oraz 2 łyżki oleju z zalewy i zioła prowansalskie. Całość przemieszać, smażyć 3-4 minuty, na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ciepłym nadzieniem napełnić papryki, przykryć odciętą częścią. Włożyć do garnka do gotowania na parze, postawić na ogniu i gotować 20-25 minut.

Paprykę na parze z kalafiorem i suszonymi pomidorami podawać od razu na gorąco, może również przygotować do potrawy sos ziołowy lub czosnkowy na bazie jogurtu i śmietany.




1 Komentarz

  1. 27 marca 2018    

    Super pomysł, paprykę faszerowaną zawsze robiłam w piekarniku ale tak jest zdrowiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

20 − 5 =