Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Papryka marynowana

Print Friendly, PDF & Email

papryka marynowana

Na naszej półce z zapasami na zimę zagościła papryka marynowana, która zostanie otwarta do zimowego obiadu lub jako dodatek warzywny do śniadania. Przygotowując paprykę w occie na zimę’ użyliśmy trzech odmian tego warzywa – czerwonej, zielonej oraz kremowej, które bardzo ładnie wyglądają wyłożone na talerz. Ponieważ pasteryzowaliśmy paprykę w piekarniku, jest ona nadal twarda, chrupiąca i nie straciła swoich kolorów. Zalewa nie jest mocno octowa, na smak papryki wpływają również włożone do każdego słoiczka przyprawy oraz użycie soli himalajskiej.

Składniki na paprykę marynowaną

  • 2 kg papryki
  • 7 szklanek wody
  • 1 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli morskiej lub himalajskiej
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • liście laurowe (po 1 na słoik)
  • ziele angielskie (3 ziarna na słoik)
  • pieprz w ziarnach (5 ziaren na słoik)
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)
  • olej (1 łyżka na słoik)



Wykonanie

Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, wsypać ziarna gorczycy i wlać łyżkę oleju.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru, soli oraz octu. Gorącą zalewą zalać paprykę, dokładnie zamknąć słoiki. Włożyć je do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody. Paprykę marynowaną można także pasteryzować przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 125oC. Zapasteryzowane słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

papryka marynowana




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

two + nine =