Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Panna cotta

Print Friendly, PDF & Email

panna cotta

Starając się, aby nasz blog był atrakcyjny dla wszystkich odbiorców, zamieszczamy różnorodne przepisy. Dzisiaj prezentujemy klasykę włoskich deserów – panna cottę. Ten mleczny deser zachwyca smakiem i prostotą wykonania, a jedynym utrudnieniem do rozkoszowania się nim jest wyjęcie go z kokilki. 😉 Nasza panna cotta podana została z sosem malinowym i przyozdobiona listkiem świeżej mięty, jak pewnie się domyślacie, zbyt długo nie postała w lodówce. 🙂

Składniki na panna cottę

Panna cotta:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sos malinowy:

  • 200 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 2-3 łyżki cukru




Przygotowanie

Panna cotta:

Połówkę laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka.

Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, uważając, aby jej nie przegotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące.

Do garnka wlać kremówkę i mleko, wsypać cukier. Dodać ziarenka wydrążone z wanilii i jej strąk, gotować, aż mieszanina stanie się gorąca, ale nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wyjąć strąki wanilii, dwie łyżki mleka z kremówką wlać do płynnej żelatyny, wymieszać i z powrotem wlać do garnka, zamieszać.

Do 4 kokilek, małych miseczek lub filiżanek rozlać po 125 ml płynu, odstawić do przestygnięcia, a gdy będzie zimny, wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Sos malinowy:

Mrożone maliny rozmrozić, świeże opłukać, przełożyć do garnka, wsypać cukier. Gotować, aż owoce puszczą sok, następnie go zredukować. Przełożyć na gęste sitko, przetrzeć, aby pozbyć się pestek. Odstawić do wystygnięcia.

Wykonanie

Naczynia z panna cottą zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, żeby zewnętrzna warstwa deseru się rozpuściła i umożliwiła jego wyjęcie. Naczynie przykryć talerzykiem, na którym panna cotta będzie podawana, odwrócić i potrząsnąć. Jeżeli mleczna galaretka dalej trzyma się ścianek, można ponownie włożyć na kilka sekund do wody lub delikatnie oddzielić deser nożem.

Panna cottę serwować polaną sosem malinowym.




panna cotta

1 Komentarz

  1. iza
    10 stycznia 2018    

    uwielbiam ten deser

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nineteen + 13 =