Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pancakes dyniowe

Print Friendly, PDF & Email

pancakes dyniowe

Weekend niespiesznie zaczęliśmy od zrobienia pankejków dyniowych na śniadanie. Puree z dyni hokkaido było już w lodówce, więc wraz z przyprawami dołożyliśmy je do ciasta na pancakes. Z każdym przybywającym na talerzu amerykańskim placuszkiem wzrastał nasz apetyt na to słodkie śniadanie. Nie powinniście się więc dziwić, że dyniowe pancakes z dodatkiem miodu i bitej śmietany zniknęły w oka mgnieniu. 🙂

Składniki na pancakes dyniowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 300 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia




Wykonanie

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, wymieszać. Wlać mleko oraz roztrzepane jajko, dodać puree z dyni, zmiksować lub wymieszać trzepaczką do uzyskania masy bez grudek.

Na patelni rozgrzać olej, wlać dwie łyżki ciasta na porcję, smażyć na średnim ogniu do pojawienia się pęcherzyków powietrza i zezłocenia się ciasta. Odwrócić na drugą stronę, smażyć, aż pancake nabierze złocistego koloru.

Pancakes dyniowe podawać ze słodkimi dodatkami, np. z miodem, syropem klonowym, sosem karmelowym i bitą śmietaną.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.