Pampuchy

M&B
Pampuchy

Letnie wyprawy na jagody przeważnie oznaczały, że na obiad podane będą pampuchy z sosem z przyniesionych owoców. Nigdy nie załapałam się na proces ich powstawania, ponieważ gdy wracaliśmy do domu te drożdżowe kuleczki już gotowały się na parze. Teraz też było podobnie – wchodzę do domu, a pampuchy już w garnku. No cóż, historia lubi się powtarzać. 🙂

Pampuchy – składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 20 g masła
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać lekko podgrzane mleko (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Resztę mąki przesiać, dodać do niej jajko, szczyptę soli oraz rozczyn, wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Wlać masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6-8 jednakowych części, uformować z nich kulki. Wyłożyć je na blachę oprószoną mąką, przykryć ściereczką, ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

Pampuchy gotować na parze ok. 15 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pampuchy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Kasia Tapenda

    3 maja 2016 at 21:17

    W poznańskim Pampuchy to pyzy. Przepis na pyzy jest trochę wymagający, obecnie można pyzy nabyć w sieciówce i czynności ograniczyć do ich odgrzania na parze. U mnie, w moim rodzinnym domu, pyzy podaje się do wieprzowego gulaszu, na przystawke mama podaje buraczki i kiszone ogórki do wyboru. Pyszne 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis