Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pączki z serkiem homogenizowanym

Print Friendly

pączki z serkiem homogenizowanym

Tak się złożyło, że w sobotnie popołudnie nie mieliśmy żadnego słodkiego dodatku do kawy. Ten zaskakujący brak udało się wypełnić, robiąc szybkie pączki z serkiem homogenizowanym. Dosłownie w kilkanaście minut, których potrzebował smalec na nagrzanie się, ciasto było już gotowe. Po obtoczeniu małych pączków w cukrze z dodatkiem cynamonu, zasiedliśmy do kawki, ciesząc się pączkami z serka homogenizowanego, w sam raz na kęsik lub dwa. 🙂

Składniki na pączki z serkiem homogenizowanym

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie (8g) cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • drobny cukier
  • cynamon
  • olej lub smalec do smażenia




Wykonanie

Jajka rozkłócić trzepaczką ze szczyptą soli i cynamonem, dodać serki homogenizowane, cukier wanilinowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać wódkę. Całość dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto będzie miało gęstą ale luźną konsystencję.

W dużym garnku powoli podgrzać smalec lub olej do temperatury 175oC.

Na łyżkę zamoczoną w gorącym tłuszczu nabierać porcję ciasta, drugą łyżką zsunąć ją do garnka. Smażyć, aż pączki zrumienią się z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy.

Jeszcze ciepłe pączki z serkiem homogenizowanym obtoczyć w mieszance drobnego cukru i cynamonu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.