Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pączki z kremem waniliowym

Print Friendly

pączki_z_kremem_waniliowym

Tak nam zasmakowały nasze domowe pączki, że już po tygodniu usmażyliśmy kolejne. Tym razem zamiast nadziewać je marmoladą, przełożyliśmy prostym kremem waniliowym z dodatkiem rumu. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnego nadzienia, dodatkowo nie trzeba zastanawiać się, jak wypełniać pączki. Nam to się podoba – szybciej zabieramy się za jedzenie. 😉

Składniki

Pączki:

  • 500 g mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka rumu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 800 g smalcu do smażenia
  • mąka do podsypania

Krem waniliowy:

  • 1/2 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki rumu




Przygotowanie

Pączki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mleko lekko podgrzać, przelać do naczynia, w którym rozczyn będzie wyrastał. Dodać drożdże, 2 łyżki cukru (z przygotowanych 60 g), rozmieszać, aż drożdże się rozpuszczą, wsypać 2 łyżki mąki, ponownie zamieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.

Jajko i żółtka wraz z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą masę.

Masło rozpuścić, przestudzić. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę.

Do dużej miski przesiać resztę mąki, wlać rozczyn, wymieszać drewnianą łyżką, dodać masę jajeczną. Ciasto wyrabiać ręczne przez 15-20 minut, powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i rum, zagnieść do połączenia się składników. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, zagniatać przez 1-2 minuty, następnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka, układać je -zachowując odstępy – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub ściereczką. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W dużym lecz płytkim garnku podgrzewać powoli smalec do temperatury 180oC. Ostrożnie włożyć kilka pączków ale nie za dużo, żeby temperatura za bardzo nie spadła, przykryć pokrywką. Po kilkudziesięciu sekundach sprawdzić, czy są złociste od spodu, wtedy można je odwrócić. Drugą stronę smażyć bez przykrywania. Przekładać na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.

Krem waniliowy:

Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozrobiony w kremówce budyń, ponownie zagotować – cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.

Odstawić z ognia, dodać rum, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

Pączki można nadziewać przy pomocy szprycy cukierniczej lub po rozkrojeniu na pół przekładać kremem waniliowym.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.