Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pączki ptysiowe

Print Friendly, PDF & Email

pączki ptysiowe

Pączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi, rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków drożdżowych, którym w niczym nie ustępują. Były tak dobre, że musieliśmy się mocno ograniczać i ćwiczyć silną wolę, aby pozostawić sobie kilka sztuk na następny dzień. Chyba następnym razem pączki ptysiowe będziemy musieli zrobić z podwójnej porcji. 😉

Składniki na pączki ptysiowe

  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka wódki

Dodatkowo:

  • 1-1,5 kg smalcu do smażenia
  • olej do natłuszczenia papieru




Wykonanie

Przed przystąpieniem do robienia ciasta ptysiowego należy przygotować ok. 20 kwadratów z papieru do pieczenia o wymiarach 10/10cm. Każdy z jednej strony natłuścić olejem.

W garnku zagotować mleko z masłem, cukrem i solą. Stopniowo dosypywać mąkę, dokładnie ją wmieszać, aby nie powstały grudki. Mieszając, gotować, aż masa będzie odstawała od garnka i zrobi się szklista. Odstawić z ognia, przestudzić. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie łącząc je z masą, na koniec wmieszać wódkę.

W dużym garnku powoli rozgrzewać smalec, w tym czasie ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką i wyciskać je na kwadraty z papieru do pieczenia, formując okręgi o dwóch warstwach.

Gdy tłuszcz osiągnie temperaturę 175oC włożyć pierwszą partię pączków, tak aby papier był na górze. Smażyć kilka minut, aż zrobią się złociste, a papier będzie odchodził od ciasta. Zdjąć go, a pączki odwrócić na druga stronę i smażyć do zrumienienia.

Pączki ptysiowe wyłożyć na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem lub polukrować.




pączki ptysiowe

1 Komentarz

  1. 27 stycznia 2017    

    Uwiebiam! Twoje wyglądają przepysznie))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.