Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Owocowy ser

Print Friendly

owocowy ser

W te wakacje często korzystamy z przepisów ze starych książek. W jednej z nich natrafiliśmy na intrygujący tytuł przetworu – owocowy ser. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy od razu nie wybrali się do sadu na jabłka. Cała rodzina, pobudzona ciekawością, oczekiwała na efekty naszego kulinarnego pichcenia. Trochę to trwało, ale wreszcie ser owocowy pojawił się na naszym stole i można było skosztować tej „starej nowości”.

Składniki na owocowy ser

  • 4 kg kruchych jabłek
  • 400 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3-4 goździki (zmiażdżone w moździerzu)



Wykonanie

Orzechy rozdrobnić nożem.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki.

Owoce przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec do czasu, aż będą miękkie (papierówki potrzebowały na to godzinę).

Jabłka przetrzeć przez gęste sito, przełożyć do szerokiego garnka o grubym dnie i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotować, aż masa stanie się gęsta i rozdzielona łyżką nie zejdzie się z powrotem – należy się uzbroić w cierpliwość, bo może to potrwać nawet 2 godziny. Dosypać cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz goździki. Całość gotować przez 10 minut.

Masę jabłkową wylać na grubość 2-3 cm na małą formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię, odstawić na noc do przestygnięcia.

Następnego dnia ser owocowy przełożyć z formy na dużą blachę (wraz z papierem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 100oC (góra-dół), suszyć 2 godziny. Odwrócić dołem do góry i suszyć, aż ser z owoców stanie się szklisty i będzie miał konsystencję twardej galaretki.

owocowy ser

owocowy ser




1 Komentarz

  1. 22 sierpnia 2016    

    ja również lubię stare przepisy, mają swój niepowtarzalny klimat 🙂
    Bardzo ciekawy przepis, wart wypróbowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.