Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Omlet ze szparagami

Print Friendly, PDF & Email

omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami jest bardzo dobrym pomysłem na ciepłą kolację, zwłaszcza że na dworze znów zrobiło się zimno. Do jego usmażenia potrzeba niewielu składników, jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Do omletu dodaliśmy parmezan oraz pietruszkę, które wzbogaciły smak szparagów i całego dania, które zyskało również na apetycznym wyglądzie.

Składniki na omlet ze szparagami

  • 100 g zielonych szparagów
  • 5 jajek
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 30 g parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Dodatkowo:

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli do gotowania
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru do gotowania
  • 1 łyżeczka soku z cytryny do gotowania



Wykonanie

Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół.

Wodę zagotować z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć odcięte dolne części szparagów, gotować minutę. Dodać części z główkami, gotować 6-8 minut – w zależności od grubości szparagów. Odcedzić.

Jajka wbić do miseczki, wlać kremówkę, dobrze wymieszać. Wsypać umytą i posiekaną natkę pietruszki, posolić i popieprzyć.

Na małym ogniu na patelni rozgrzać masło, wlać jajka, rozłożyć szparagi, posypać połową startego parmezanu. Przykryć pokrywką, smażyć w dalszym ciągu na małym ogniu 8-10 minut.

Przed podaniem omlet ze szparagami posypać pozostałym startym parmezanem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.