Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Omlet ze szparagami

Print Friendly

omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami jest bardzo dobrym pomysłem na ciepłą kolację, zwłaszcza że na dworze znów zrobiło się zimno. Do jego usmażenia potrzeba niewielu składników, jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Do omletu dodaliśmy parmezan oraz pietruszkę, które wzbogaciły smak szparagów i całego dania, które zyskało również na apetycznym wyglądzie.

Składniki na omlet ze szparagami

  • 100 g zielonych szparagów
  • 5 jajek
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 30 g parmezanu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Dodatkowo:

  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli do gotowania
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru do gotowania
  • 1 łyżeczka soku z cytryny do gotowania



Wykonanie

Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół.

Wodę zagotować z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć odcięte dolne części szparagów, gotować minutę. Dodać części z główkami, gotować 6-8 minut – w zależności od grubości szparagów. Odcedzić.

Jajka wbić do miseczki, wlać kremówkę, dobrze wymieszać. Wsypać umytą i posiekaną natkę pietruszki, posolić i popieprzyć.

Na małym ogniu na patelni rozgrzać masło, wlać jajka, rozłożyć szparagi, posypać połową startego parmezanu. Przykryć pokrywką, smażyć w dalszym ciągu na małym ogniu 8-10 minut.

Przed podaniem omlet ze szparagami posypać pozostałym startym parmezanem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.