Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ogórki z chili

Print Friendly

ogórki z chili

Jeśli coś z jedzenia mnie uzależniło, to z pewnością są to ogórki z chili. Przepis jest od lat przechowywany w zeszycie i teraz ma okazję dotrzeć do wielu osób, którym na pewno również się spodoba. Ten pikantny przetwór corocznie robię z dużych ogórków, które nie nadają się do kiszenia i konserwowania, a tutaj doskonale się sprawdzają. Pierwsze tegoroczne słoiczki ogórków z chili już czekają w spiżarni grudniowy świąteczny czas, kiedy to są doskonałym dodatkiem do wędlin.

Składniki na ogórki z chili

  • 2,5 kg dużych ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 łyżka mielonej papryki chili
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 500 g cukru



Wykonanie

Ogórki dokładnie umyć, pokroić na paski. Zasypać solą, odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie odcedzić i delikatnie odcisnąć.

Paprykę chili umyć, drobno posiekać i wraz z pestkami przełożyć do garnka.

Czosnek obrać, drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę. Dołożyć do chili, wlać olej, dosypać łyżkę mielonej papryki, zagotować. Wlać od razu do ogórków.

Zagotować ocet z cukrem i przelać do ogórków. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin.

Ogórki z chili nałożyć do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pozostawić przez 3-4 doby w temperaturze pokojowej, po czym przenieść do piwnicy lub spiżarni.

Ogórki z chili nie wymagają pasteryzowania i są dobre do spożycia praktycznie do następnego sezonu.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.