Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ogórki kiszone

Print Friendly, PDF & Email

ogórki kiszone

Każdego roku mamy dużo ogórków do wykorzystania, ich znaczną część kisimy i zostawiamy zamknięte w słoikach na nadchodzące miesiące. Pracy jest sporo, ale kiszone ogórki są świetnym dodatkiem do domowego smalcu, surówek, a także powstaje z nich smaczna zupa ogórkowa, dlatego także i tego lata półki już uginają się pod ciężarem kwaszonych ogórków.

Składniki na ogórki kiszone

  • ogórki do kiszenia
  • pieprz w ziarenkach
  • 2-3 główki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • koper (łodyga wraz z baldaszkiem nasion i liśćmi)
  • liście porzeczki
  • liście chrzanu
  • ziele angielskie
  • na każdy litr wody czubata łyżka soli



Wykonanie

Zdrowe, świeże, niezbyt duże i podłużne ogórki dobrze umyć.

Umyć również koper, liście porzeczki oraz chrzanu.

Korzeń chrzanu obrać, pokroić na mniejsze ok. 6 cm kawałki.

Do wyparzonych słoików wrzucić kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego, kawałek liścia chrzanu oraz łodygę kopru wraz z baldaszkami nasion. Ułożyć pionowo i dość ciasno ogórki, wrzucić 2-3 ząbki czosnku, wcisnąć kilka liści porzeczek oraz kawałek korzenia chrzanu. Na wierzchu można ułożyć kilka mniejszych ogórków.

Wodę zagotować z solą (na każdy litrowy słoik ok. 250 ml), gorącą zalewą zalać ogórki, tak aby były dokładnie przykryte. Mocno zakręcić i postawić słoiki na zakrętkach. Gdy ostygną odwrócić je i jeszcze przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej. W tym czasie może wyciekać troszkę wody, ale jest to naturalny proces kiszenia i nie należy go przerywać odkręcając słoiki. Po 3-4 dniach ogórki kiszone można wynieść do piwnicy.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.