Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Ocet z granatu

Print Friendly

ocet z granatu

Ocet z granatu przywiozłam do Polski z wycieczki po Turcji. Zdaniem naszego przewodnika w doskonały sposób miał on zastępować gotowe dressingi do sałatek. Rzeczywiście tak było, wystarczyła łyżka tego specyfiku wymieszanego z oliwą, ziołami, odrobiną cukru i nie potrzebne były żadne gotowe sosy. Gdy pozostała mi pusta butelka, rozpoczęłam poszukiwania tego octu, niestety bezskuteczne. Zupełnie przypadkowo znalazłam przepis na zrobienie go w domowych warunkach. W porównaniu z oryginałem domowy ocet z granatu ma bardziej płynną konsystencję, ale mogę powiedzieć, że sałatki ponownie nabrały wyjątkowego smaku. 🙂

Składniki na ocet z granatu

  • 300 g ziarenek granatu
  • 500 ml octu winnego
  • 3 łyżki miodu




Przygotowanie

Ocet wlać do garnka, dodać miód, podgrzewać do jego rozpuszczenia się.

Gorący ocet przelać do słoika, wsypać ziarenka granatu, szczelnie zamknąć.

Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsnąć.

Ocet z granatu przecedzić, ponownie szczelnie zamknąć.




2 Komentarzy

  1. 25 lutego 2016    

    Od jakiegoś czasu używam zdrowszym zamienników octu spirytusowego, więc przepis już zanotowany i czeka na realizację. Kolor octu jest bardzo zachęcający, a skoro tak zachwalasz jego smak, nie mogę go nie wypróbować : ) Do tej pory do sałatek używałam domowego octu jabłkowego, choć myślę, że ten przyniesie jeszcze smaczniejszy efekt. Ciekawa jestem też octu z innych owoców, bo kiedyś czytałam, że można go zrobić praktycznie ze wszystkiego, co ma w składzie cukry, np. z malin czy truskawek : )

    • M&B
      25 lutego 2016    

      Także myśleliśmy o zrobieniu octu z innych owoców, jesteśmy ciekawi ich smaku. Gdy będą już owoce sezonowe, z pewnością na jakiś się skusimy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.