Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Obiad dla dwojga – schab ze śliwką, gnocchi i czerwona kapusta

Print Friendly, PDF & Email

obiad_dla_dwojga_-_schab_ze_śliwką_gnocchi_i_czerwona_kapusta

Wreszcie nadszedł weekend i bez pośpiechu mogliśmy zrobić sobie bardziej złożony obiad niż w ciągu tygodnia. Schab ze śliwką, duszona czerwona kapusta i gnocchi mają różny czas przygotowania, dlatego płynnie przechodziliśmy z jednego dania do drugiego, pilnując, żeby poprzednie się nie przypaliło. Ostatnie miesiące wspólnego gotowania sprawiły, że bardzo dobrze rozumiemy się w kuchni i przyjemnie spędziliśmy ten czas. 🙂

Składniki na schab ze śliwką, gnocchi i czerwoną kapustę duszoną z jabłkami

Soczysty schab ze śliwką:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 100-150 g śliwek suszonych
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Gnocchi:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu

Czerwona kapusta duszona z jabłkami:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 15 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Soczysty schab ze śliwką:

Schab umyć, jeśli jest konieczność usunąć błony, tłuszcz zachować.

W środku mięsa za pomocą długiego noża zrobić nacięcie, nóż kilka razy obrócić, aby było one szersze. Włożyć suszone śliwki.

Z oliwy i przypraw (bez liści laurowych) zrobić marynatę, dokładnie pokryć nią mięso. Na spód i wierzch schabu położyć liście laurowe. Szczelnie zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1-2 dni.

Po tym czasie mięso wyjąć, zdjąć folię i włożyć do woreczka do pieczenia. Zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Schab piec w 180oC, przyjmując na każdy kilogram mięsa 1 godzinę.

Gnocchi:

Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odlać. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, zgnieść w prasce do ziemniaków lub tłuczkiem do ziemniaków.

Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, szybko wymieszać. Formować długie, cienkie wałki, pokroić je na dwucentymetrowe kawałki, każdy lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienia widelcem.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wrzucać partiami gnocchi. Wyjmować zaraz po wypłynięciu.

Czerwona kapusta duszona z jabłkami:

Z kapusty usunąć pierwsze liście, przekroić ją na pół, usunąć głąby. Poszatkować nożem.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry.

Cebule obrać, pokroić na kostkę.

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Do dużego garnka wlać wodę, włożyć 1/3 kapusty, posypać ją solą i pieprzem. Na niej ułożyć połowę jabłek i cebuli, wsypać po 1/4 łyżeczki cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej oraz 3 łyżki cukru. Ponownie ułożyć 1/3 kapusty, pozostałe jabłka i cebulę, czosnek, cukier oraz przyprawy. Na wierzch ułożyć resztę kapusty. Wlać ocet winny, ułożyć masło pokrojone na części.

Gotować na małym ogniu przez 2-2,5 godziny, od czasu do czasu przemieszać.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.