Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Nugat z orzechami i migdałami

Print Friendly, PDF & Email

nugat z orzechami i migdałami

Nie możemy sobie przypomnieć, gdzie po raz pierwszy widzieliśmy sposób zrobienia nugatu, ale nazwę tego słodkiego i lepkiego deseru mieliśmy od przynajmniej kilkunastu miesięcy zapisaną na karteczce z potrawami do zrobienia. Większość z nich już zrobiliśmy, przyszedł więc czas na nugat z orzechami i migdałami. Ilość cukru i miodu potrzebna do przygotowania nugatu nieco nas przerażała, ale okazało się, że ten specjał w połączeniu z orzechami i słonymi pistacjami wcale nie jest aż tak bardzo słodki, jednak dobrze delektować się nim w towarzystwie gorzkiej kawy. 🙂

Składniki na nugat z orzechami i migdałami

  • 2 białka
  • 400 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 100 ml wody
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g pistacji
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g migdałów
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Orzechy laskowe i pistacje obrać z łupinek, wraz z migdałami i orzechami nerkowca wsypać na suchą patelnię. Prażyć kilkanaście minut na małym ogniu, w trakcie kilka razy orzechy przemieszać. Przesypać na bawełnianą ściereczkę, zawinąć i pocierać w dłoniach, aby pozbyć się skórek. Migdały i orzechy przebrać, odłożyć na talerzyk.

Formę do pieczenia o wymiarach 15/20 cm wyłożyć folią spożywczą, tak żeby zostało jej jeszcze na przykrycie nugatu.

Cukier wsypać do garnka o grubym dnie, wlać wodę, postawić na ogniu. Podgrzewać na średnim ogniu, nie mieszając, do uzyskania temperatury 135oC. Następnie wlać miód, w dalszym ciągu gotować, aż temperatura osiągnie 145oC.

Po wlaniu miodu do garnka zacząć ubijać na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy mieszanina cukru i miodu osiągnie temperaturę 145oC, zacząć ją powoli, cienką stróżką, wlewać do ubitych białek, miksując na średnich obrotach, na koniec wlać ekstrakt waniliowy. Zwiększyć obroty miksera, ubijać przez 5 minut, aż masa będzie lśniąca i gęsta.

Wsypać orzechy i szybko je wmieszać, gdyż masa szybko tężeje. Przełożyć nugat do przygotowanej formy, przykryć wystającą folią spożywczą, wyrównać dłonią powierzchnię, po czym przycisnąć np. książką. Nugat z orzechami pozostawić do wystygnięcia, następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu z nugatu z orzechami i migdałami zdjąć folię, pokroić ostrym nożem na kawałki wielkości 3/3 cm.




nugat z orzechami i migdałami

1 Komentarz

  1. 18 lutego 2018    

    uwielbiam! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

fifteen − 4 =