Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Niemiecki placek cebulowy

Print Friendly

niemiecki placek cebulowy

Robiąc niemiecki placek cebulowy, jak to przy ciastach drożdżowych bywa, najwięcej musiałem czekać na ciasto, a samej pracy było niezbyt dużo. Na początku przez myśl mi przeszło, czy tego sobie nie oszczędzić i nie zrobić kruchego ciasta na spód, ale jak miał to być niemiecki Zwiebelkuchen, to niech taki będzie – od samego początku aż do końca. Cebula już podczas smażenia na patelni traci swoją ostrość, więc jeżeli ktoś jeszcze nie próbował niemieckiego placka cebulowego, nie musi się obawiać, że danie tylko na zdjęciu wygląda bardzo smakowicie. Zapachem i smakiem przypomina trochę pizzę, więc już po pierwszym kęsie zniknie sceptyczne nastawienie.

Składniki na niemiecki placek cebulowy

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g miękkiego masła

Nadzienie:

  • 600 g cebuli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Ostatnia warstwa:

  • 150 wędzonego boczku
  • 40 g zamrożonego masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kminku




Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać lekko ciepłe mleko (ok. 30oC), wymieszać. Wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i ostawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.

Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól i wyrośnięty rozczyn, dokładnie zagnieść ciasto. Dodać miękkie masło, ponownie dobrze zagnieść. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut.

Ciastem wyłożyć dno tortownicy i boki do 2/3 jej wysokości. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Nadzienie:

Nadzienie najlepiej zacząć przygotowywać już podczas pierwszego wyrastania ciasta, ponieważ przed wyłożeniem musi ostygnąć.

Cebule obrać, pokroić na kostkę, wrzucić na patelnię z 50 g masła. Smażyć na małym ogniu do miękkości, często mieszając.

Do cebuli wsypać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Dopiero gdy ciasto wyłożone w tortownicy już wyrośnie, rozmieszać 2 jajka ze 100 ml kremówki, następnie wlać je do cebuli, dodać sól i dobrze wymieszać.

Wykonanie

Do tortownicy z wyrośniętym ciastem wlać równomiernie mieszankę cebulową. Na nią rozsypać pokrojony w drobną kostkę boczek oraz kminek. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone masło.

Niemiecki placek cebulowy wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 50 minut.




2 Komentarzy

  1. 20 lutego 2017    

    Fantastyczny przepis. Ominęłam kminek, bo nie lubię (zresztą w Niemczech jadłam taki bez kminku), o wiórkach zamrożonego masła nawet zapomniałam. Ale i tak wyszło pycha, wpis z odsyłaczem do Waszego bloga, pojawił się też u mnie, z moją wersją.

  2. 28 listopada 2015    

    Robiłam w tym roku – jest świetny!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.