Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Nalewka wiśniowa

Print Friendly, PDF & Email

nalewka wiśniowa

Ponownie jesteśmy na wsi i korzystamy z dobrodziejstw sadu i ogrodu. 🙂 W pierwszej kolejności zabraliśmy się za wiśnie, z których nastawiliśmy nalewkę wiśniową, dość szybką do przygotowania, bo już za miesiąc będziemy mogli nią częstować Rodzinkę. Na razie czekamy na słońce, ponieważ niebo całe zasnute jest kłębiastymi chmurami, a nasza nalewka powinna dojrzewać w pełnym słońcu. Liczymy jednak na to, że pogoda wkrótce się poprawi i domowej roboty wiśniowa nalewka będzie miała wyśmienity, głęboki smak.

Składniki na nalewkę wiśniową

  • 750 g wiśni
  • 500 ml wódki
  • 300 g cukru



Wykonanie

Owoce umyć, wydrylować. Włożyć do dużego słoika, dorzucić 20 pestek, zalać alkoholem i pozostawić w nasłonecznionym miejscu na 12 dni.

Trzynastego dnia przecedzić przez sitko, dodać cukier, dobrze zamieszać. Nalewkę ponownie wlać do słoika i odstawić na 24 godziny w słoneczne miejsce.

Nalewkę wiśniową przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym miejscu na 14 dni.

nalewka wiśniowa

nalewka wiśniowa




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.