Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Nalewka truskawkowa

Print Friendly

nalewka truskawkowa

Ponieważ chcemy maksymalnie wykorzystać sezon na truskawki, praktycznie co dwa dni goszczą one w naszej kuchni, gdzie przygotowujemy z nich wiele pysznych dań. Z części robimy zapasy na zimę, tym razem nie w postaci dżemu, a nalewki truskawkowej. 🙂 Nasze zeszłoroczne jesienne nalewki wyszły doskonałe i do tej pory się nimi cieszymy, więc z dużym prawdopodobieństwem możemy założyć, że i domowej roboty truskawkowa nalewka będzie nam umilała jesienne dni. 🙂

Składniki na nalewkę truskawkową

  • 1 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 500 ml wódki
  • 3 małe opakowania cukru wanilinowego
  • 1 kora cynamonu
  • sok z 1 cytryny



Wykonanie

Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, pociąć na ćwiartki i umieścić w dużym słoiku. Dodać korę cynamonu, sok z cytryny oraz cukier i cukier wanilinowy.

Całość zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na okres 3-4 tygodni. Po tym czasie nalewkę truskawkową przecedzić przez gęste sito lub gazę. Wlać do butelek, szczelnie zakręcić i ponownie odstawić na 2 miesiące.

Owoce z nalewki można wykorzystać do upieczenia ciast, np. pleśniaka.




1 Komentarz

  1. 29 czerwca 2016    

    U mnie też już nastawiona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.