Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Nalewka śliwkowa

Print Friendly

nalewka śliwkowa

Alkohol gości u nas sporadycznie, pijemy głównie wino, które otwieramy na romantyczne kolacje lub na spokojne wieczory we dwoje. Czasami pojawia się piwo, jakoś tak „przypadkowo” otwierane podczas oglądania meczy. W tym roku, zachęceni rozmową z Kuzynką, zrobiliśmy 3 nalewki owocowe. Nalewka śliwkowa jest ostatnią i zapowiada się, że również jako ostatnia zostanie otwarta, wymaga bowiem długiego okresu dojrzewania i klarowania. W oczekiwaniu na węgierkowe smaki delektujemy się nalewką cytrynowo–imbirową.

Składniki na nalewkę śliwkową

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1 l wódki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szklanki cukru




Przygotowanie

Śliwki umyć, usunąć pestki – kilkanaście pestek odłożyć.

Do słoja włożyć śliwki, odłożone pestki, anyż i zalać wódką, tak żeby wszystkie śliwki były przykryte. Szczelnie zamknąć, odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 8 tygodni.

Po tym czasie cały alkohol zlać do butelek przez gazę, owoce zasypać cukrem. Słój oraz butelki zamknąć, ponownie odstawić w to samo miejsce na 2 tygodnie.

Powstały syrop znad owoców przefiltrować i połączyć z wcześniej odlanym alkoholem. Nalewkę śliwkową rozlać do butelek i odstawić na pół roku.

Owoce można wykorzystać do upieczenia ciasta, nasze użyliśmy do pleśniaka.




3 Komentarzy

  1. lk
    21 lipca 2016    

    Polecam 4x4x4 czyli 4 m-ce śliwki z alkoholem, 4 m-ce odsączone śliwki z cukrem i kolejne 4 m-ce oba płyny razem. Smak o niebo lepszy. Wiem, bo próbowałam obu wersji.

    • M&B
      22 lipca 2016    

      To w tym roku koniecznie taką wypróbujemy i będziemy cierpliwie czekać na smakowite efekty. Dziękujemy za inspirację. 🙂

  2. 1 listopada 2015    

    domowe nalewki to potęga!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.