Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Nalewka jagodowa

Print Friendly, PDF & Email

nalewka jagodowa

To już nasz piąty przepis na nalewkę z owoców sezonowych, tym razem do wielkiego słoika trafiły czarne jagody przyniesione z lasu. Na razie leżą sobie w cukrze i wygrzewają się na słoneczku, a za chwilkę będą pławiły się w kąpieli i z pewnością poczują, że są nieźle zalane. 😉 Nalewka jagodowa uraczy nas sobą dopiero za dwa miesiące, ale popijając ją, będziemy sobie wspominać wakacyjny wypoczynek na wsi.

Składniki na nalewkę jagodową

  • 1 litr jagód
  • 1 kg cukru
  • 1/2 litra wódki



Wykonanie

Jagody przebrać, szybko opłukać. Przesypać je do dużego szklanego słoika, wsypać cukier. Słoik szczelnie zamknąć i wstrząsnąć nim kilka razy, aby cukier wymieszał się z owocami. Postawić na dwa dni w ciepłym i słonecznym miejscu.

Do jagód wlać alkohol, zakręcić słoik, ponownie postawić w słonecznym miejscu na miesiąc.

Po tym czasie nalewkę jagodową przecedzić przez gazę, przelać do butelek i dobrze zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na miesiąc.

nalewka jagodowa

nalewka jagodowa




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.