Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Naleśniki z mąką kukurydzianą

Print Friendly, PDF & Email

ciasto na naleśniki z mąką kukurydzianą

Któż z nas nie lubi naleśników? Jemy je na słodko lub na słono, na obiad lub na deser. Są szybkie do wykonania, zawsze się udają, a do tego każdy może wykorzystać swoje ulubione dodatki. My sięgamy po nie na śniadania lub późne obiady. To jedna z naszych propozycji ciasta naleśnikowego na słodko, nieco zmodyfikowany przepis podstawowy, który wzbogaciliśmy mąką kukurydzianą. Przez to naleśniki mają piękny, żółty kolor, są bardziej pulchne, lżejsze i sprężyste.

Składniki na ciasto na naleśniki z mąką kukurydzianą

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 80 g (3/4 szklanki) mąki kukurydzianej
  • 500 ml (2 szklanki) mleka
  • 150 ml (2/3 szklanki) wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli




Przygotowanie

Mleko i wodę mineralną wlać do miski, dodać szczyptę soli, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy, jajko i stopniowo dosypywać przesianą mąkę pszenną oraz kukurydzianą – cały czas energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem. Gdy otrzyma się jednolite ciasto bez grudek, odstawić je na kilka minut.

Rozgrzać patelnię (najlepiej do naleśników), nalać na nią odrobinę oleju i czekać, aż zrobi się gorący. Ciasto wylewać na patelnię łyżką wazową, rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć na złoty kolor. Następnie energicznym ruchem przełożyć naleśnik na drugą stronę, którą także usmażyć na złoto.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

10 + sixteen =