Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Naleśniki z bananami w karmelu

Print Friendly

naleśniki z bananami w karmelu

Pierwsze nasze wspólne naleśniki z bananami były na niedzielne śniadanie do łóżka i oczywiście bardzo nam smakowały. Od tamtego dnia bananowe nadzienie do naleśników jest dla nas wyjątkowe i stało się naszym ulubionym. Aby sobie teraz jeszcze bardziej dosłodzić, podsmażyliśmy naleśniki z bananami w skarmelizowanym cukrze. Efekt był rewelacyjny i teraz zawsze będziemy je tak przyrządzać.

Składniki na naleśniki z bananami w karmelu

Naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 4 duże, dojrzałe banany

Dodatkowo:

  • kilka łyżek cukru do skarmelizowania




Przygotowanie

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.

W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.

Na patelnię nalać odrobinę oleju, bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.

Banany obrać i pociąć na cienkie półplasterki, kłaść je na naleśnikach, które następnie składać w trójkąty lub zawijać w rulon.

Na patelnię wsypać cukier, podgrzewać, aż zacznie się rozpuszczać. Zmniejszyć ogień, na karmelu położyć naleśniki z bananami, chwilę podsmażać z każdej strony.




1 Komentarz

  1. Anonim
    28 października 2015    

    jestem w niebie! a dieta nich idzie w odstawkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.