Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Naleśniki czekoladowe z gruszkami

Print Friendly, PDF & Email

Naleśniki były zaplanowane już od kilku dni, wszystkie składniki czekały na środę. Nawet gruszki zakupiliśmy już w weekend, przezornie przedwczoraj przełożyłem je do lodówki, zapewne niepotrzebnie, ale wolałem dmuchać na zimne.
Dodatek kakao bardzo zagęszcza ciasto i na tak małą ilość mąki potrzeba dużo mleka. Poza tym przygotowanie naleśników czekoladowych z gruszkami nie różni się niczym od zwykłych naleśników. W smaku są bardzo kakaowe, gruszki z serem bardzo dobrze do nich pasują. Dodatkowo polaliśmy naleśniki rozpuszczoną w mikrofalówce gorzką czekoladą, ale można użyć np. syropu klonowego lub sosu toffi.

Składniki na naleśniki czekoladowe z gruszkami

Naleśniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1-2 płaskie łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • czubek noża proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 5 gruszek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/3 cytryny
  • woda
  • 200 g twarogu
  • kilka łyżek śmietany
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • cynamon

Dodatkowo:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady




Przygotowanie

Nadzienie:

Do garnka wlać wodę i sok z cytryny, wsypać 2 łyżki cukru, rozmieszać.

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, kroić na cienkie plasterki i od razu wkładać do garnka z wodą i cytryną.

Gotować na małym ogniu, aż gruszki będą miękkie ale nie rozpadające się. Odlać, pozostawić do wystygnięcia.

Ser, cukier, śmietanę i odrobinę cynamonu dokładnie wymieszać.

Naleśniki:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.

W misce umieścić wszystkie składniki oprócz białka. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.

Wykonanie

Na patelnię nalać odrobinę oleju (mniej niż pół łyżeczki), bardzo mocno rozgrzać, nalać porcję ciasta. Po kilkudziesięciu sekundach odwrócić naleśnik na drugą stronę, chwilę podpiec, przełożyć na talerz.

Naleśniki posmarować warstwą sera, następnie rozłożyć na niej gruszki, zawinąć w rulon lub złożyć w trójkąty.

Naleśniki czekoladowe z gruszkami dodatkowo można polać rozpuszczoną czekoladą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

1 × 1 =