Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Musaka z bakłażanem

Print Friendly, PDF & Email

musaka z bakłażanem

Podczas robienia zakupów włożyliśmy do koszyka kilka bakłażanów, jeszcze bez konkretnego pomysłu na ich wykorzystanie. Po powrocie do domu przejrzeliśmy zgromadzone przepisy, spośród których wybraliśmy musakę z bakłażanem. Jest to danie kojarzące się z Grecją, bogate w różnorodne smaki, które doskonale się przenikają i pobudzają apetyt. Przygotowanie wymaga trochę czasu, bo musaka składa się z trzech oddzielnie przygotowywanych elementów – z bakłażana, mięsa mielonego i sosu serowego. Gdy wszystko to zapieczemy w jednym naczyniu, otrzymamy potrawę rodem z Grecji. 🙂

Składniki na musakę z bakłażanem

Bakłażan:

  • 2 średnie bakłażany (700 g)
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Mięsne nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sos serowy:

  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 70 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli

Dodatkowo:

  • 30 g parmezanu
  • margaryna do natłuszczenia naczynia żaroodpornego



Przygotowanie

Bakłażan:

Bakłażany umyć, pokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą, żeby wyciągnąć z nich goryczkę, pozostawić na 30 minut.

Po tym czasie opłukać je zimną wodą, osączyć na sitku lub osuszyć papierowym ręcznikiem.

Plastry bakłażanów rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec ok. 8 minut do lekkiego zbrązowienia.

Mięsne nadzienie:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na głęboką patelnię z olejem, podsmażać 5 minut.

Czosnek obrać, posiekać, dodać na patelnię, dalej smażyć do zeszklenia się cebuli.

Dołożyć mięso mielone, trzymać na ogniu 10-15 minut do zarumienienia się mięsa.

Wlać wino, a gdy się zredukuje, dodać przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, cynamon i cukier. Przykryć pokrywką, dusić 30 minut, od czasu do czasu przemieszać.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sos serowy:

Sos serowy przygotować na samym końcu, żeby był ciepły i płynny.

Żółty ser zetrzeć na tarce.

W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, dokładnie połączyć. Gdy mieszanina zacznie się gotować, wlewać powoli mleko, cały czas energicznie mieszając rózgą. Wsypać gałkę muszkatołową i dalej podgrzewać, aż całość zgęstnieje – nie można przerywać mieszania, w przeciwnym razie powstaną grudki.

Odstawić z ognia, wsypać żółty ser, wymieszać. Pozostawić na 10 minut do lekkiego ostygnięcia, następnie wbić jajko, wsypać 2 szczypty soli i dokładnie połączyć.

Wykonanie

Naczynie żaroodporne natłuścić margaryną. Na dno wyłożyć 1/3 plastrów bakłażanów, następnie rozłożyć 1/2 mięsnego nadzienia, ponownie bakłażan, mięsne nadzienie i bakłażan.

Na górę wylać sos serowy i zetrzeć na tarce parmezan.

Musakas z bakłażanem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 40 minut.

musaka_z_bakłażanem_2




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.