Muffinki z jagodami
Muffinki z jagodami to pierwszy nasz wpis po urlopowej przerwie. Lipcowy wypoczynek w domu nie mógłby być w pełni satysfakcjonujący bez rowerowego wypadu do lasu na jagody. Zabezpieczeni przed kleszczami, ubrani od stóp do głów, w słoneczne przedpołudnie pieczołowicie zbieraliśmy leśne owoce. Na szczęście miejsce, które wybraliśmy, obfitowało w jagody, więc w miarę szybko napełniliśmy zabrane ze sobą naczynia. 🙂 Z części jagód upiekliśmy wyborne muffinki z jagodami i płatkami migdałów, część jagód podarowaliśmy Rodzince Kuzynki, część przeznaczyliśmy na zupę, a część na pierogi. I choć wydawało nam się, że sporo przywieźliśmy tych leśnych owoców, to jednak zdecydowanie za szybko zniknęły. 😉
Składniki na muffinki z jagodami
- 150 g świeżych jagód
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy (8g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
|
Wykonanie
Do blachy do pieczenia muffinek włożyć papilotki.
Jagody przebrać, opłukać i osuszyć.
Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
W drugim naczyniu połączyć mleko, olej oraz jajka.
Do suchych składników wlać mokre, wymieszać do połączenia się składników.
Na wierzch ciasta wsypać porcję jagód, nie mieszać ich, żeby się nie pogniotły i ich sok nie zabarwił ciasta. Łyżką nabierać ciasto wraz z jagodami, wypełnić papilotkę do 3/4 wysokości. Tak samo postępować z resztą ciasta i jagód.
Na wierzch każdej muffinki położyć dodatkowo kilka jagód oraz posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 25 minut. Po upieczeniu muffinki jagodowe wyjąć z formy, położyć na kratce do wystygnięcia.
|
2 Komentarze
M&B
19 lipca 2018 at 13:36
Zapraszamy do częstowania się. Teraz jagody można zastąpić borówkami, muffinki będą tak samo pyszne. 🙂
Smakołyki Asi
18 lipca 2018 at 12:31
Wygladaja pysznie :))