Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Muffinki z jagodami

Print Friendly, PDF & Email

muffinki z jagodami

Muffinki z jagodami to pierwszy nasz wpis po urlopowej przerwie. Lipcowy wypoczynek w domu nie mógłby być w pełni satysfakcjonujący bez rowerowego wypadu do lasu na jagody. Zabezpieczeni przed kleszczami, ubrani od stóp do głów, w słoneczne przedpołudnie pieczołowicie zbieraliśmy leśne owoce. Na szczęście miejsce, które wybraliśmy, obfitowało w jagody, więc w miarę szybko napełniliśmy zabrane ze sobą naczynia. 🙂 Z części jagód upiekliśmy wyborne muffinki z jagodami i płatkami migdałów, część jagód podarowaliśmy Rodzince Kuzynki, część przeznaczyliśmy na zupę, a część na pierogi. I choć wydawało nam się, że sporo przywieźliśmy tych leśnych owoców, to jednak zdecydowanie za szybko zniknęły. 😉

Składniki na muffinki z jagodami

  • 150 g świeżych jagód
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka




Wykonanie

Do blachy do pieczenia muffinek włożyć papilotki.

Jagody przebrać, opłukać i osuszyć.

Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia, wymieszać.

W drugim naczyniu połączyć mleko, olej oraz jajka.

Do suchych składników wlać mokre, wymieszać do połączenia się składników.

Na wierzch ciasta wsypać porcję jagód, nie mieszać ich, żeby się nie pogniotły i ich sok nie zabarwił ciasta. Łyżką nabierać ciasto wraz z jagodami, wypełnić papilotkę do 3/4 wysokości. Tak samo postępować z resztą ciasta i jagód.

Na wierzch każdej muffinki położyć dodatkowo kilka jagód oraz posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 25 minut. Po upieczeniu muffinki jagodowe wyjąć z formy, położyć na kratce do wystygnięcia.




muffinki z jagodami

muffinki z jagodami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Muffinki z jagodami
Opublikowana

2 Komentarzy

  1. 18 lipca 2018    

    Wygladaja pysznie :))

    • M&B
      19 lipca 2018    

      Zapraszamy do częstowania się. Teraz jagody można zastąpić borówkami, muffinki będą tak samo pyszne. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

17 − fourteen =