Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Mrowisko na chruście

Print Friendly

mrowisko_na_chruście

Pomysł na takie podanie chrustu pochodzi od Siostry Ani. Odrobina miodu, orzechów włoskich i maku sprawia, że zwykłe faworki zamieniają się w atrakcyjnie wyglądający smakołyk karnawałowy. Kalorii nieco więcej ale któż by na to zwracał uwagę podczas ostatkowych zabaw. 🙂

Składniki

Chrust:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g smalcu do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżki mielonego maku
  • 100 ml mleka
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie lukier




Przygotowanie

Chrust:

Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem.

Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany.

Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut.

Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, następnie pokroić na paski szerokości 5 cm, a te ukośnie na 10 cm kawałki. Na środku każdego z nich zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców.

W garnku rozgrzać smalec do 170-180oC, wkładać po kilka sztuk chrustu naraz. Gdy się od spodu zarumienią, odwrócić. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Pozostałe składniki:

Do garnka wsypać mak, wlać mleko, podgrzewać, aż mleko odparuje. Odstawić do przestygnięcia.

Orzechy drobno posiekać.

Wykonanie

Z chrustu ułożyć stos, polać go miodem, opcjonalnie także lukrem, posypać orzechami oraz makiem.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.