Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Mojito (mohito)

Print Friendly

mojito (mohito)

Mojito (mohito) to jeden z moich ulubionych drinków, który zazwyczaj zamawiam podczas wyjść. Jest on prosty do przygotowania, składa się z kilku składników, które tworzą orzeźwiający, miętowo-limonkowy smak. Mojito przygotowane bez rumu jest dobrym pomysłem na upalne dni, kiedy chcemy sięgnąć po chłodzący, lekki i ożywczy napój.

Składniki na jedno mojito

  • 40 ml białego rumu
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • kilka listków mięty
  • pokruszony lód
  • woda lekko gazowana




Wykonanie

Limonkę sparzyć, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich przekroić na pół. 4 kawałki wrzucić do wysokiej szklanki, wsypać cukier i za pomocą łyżeczki lub okrągłego tłuczka lekko ugnieść, aby limonki puściły sok.

Do szklanki wrzucić listki mięty lekko ściśnięte w dłoni, ponownie ugnieść zawartość szklanki. Dodać pokruszony lód (do wysokości połowy szklanki), wlać rum i na koniec uzupełnić zawartość szklanki gazowaną wodą. Całość przemieszać i podawać.

mojito (mohito)




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.