Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Modra kapusta

Print Friendly, PDF & Email

modra kapusta

Dawniej u mnie w domu modra kapusta była tylko przy okazji klusek i rolady, więc niezbyt często, bo dobra wołowina do tanich nigdy nie należała. Każdy element tego tradycyjnego, śląskiego obiadu był tak samo wyśmienity i prosta kapusta polana ciemnym sosem z mięsa niczym nie ustępowała roladom czy kluskom. Mama zawsze kupowała największą główkę, jaka tylko była w sklepie, żeby resztę modrej kapusty można było sobie jeszcze na kolację podsmażyć. Dopiero po kilku latach przestała być niemalże odświętnym dodatkiem do obiadu i – w przeciwieństwie do orzechów czy pomarańczy dostępnych tylko na Boże Narodzenie – do dnia dzisiejszego nic nie straciła, wciąż zajadam ją z takim samym apetytem.

Składniki na modrą kapustę

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka octu
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, poszatkować.

Do garnka włożyć kapustę, zalać ją wodą i postawić na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, należy ją odlać i zastąpić świeżą, zimną wodą. Gotować, aż kapusta zrobi się miękka. Odlać.

Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć na patelni bez dodatku oleju.

Do garnka z kapustą wsypać boczek, wlać ocet, dokładnie wymieszać. Cała kapusta powinna zmienić kolor, jeżeli część pozostała nadal ciemna – dodać jeszcze odrobinę octu. Modrą kapustę doprawić solą i pieprzem do smaku.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

four × 4 =