Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Moczka śląska

Print Friendly

moczka śląska

Moczka śląska to kolejny przykład na to, że prowadząc bloga kulinarnego można wielu ciekawych rzeczy się dowiedzieć, nauczyć, ugotować i spróbować. U nas w domach nigdy nie przygotowywało się moczki z piernika, więc musieliśmy sobie o tej potrawie nieco poczytać. Przepis ten bazuje w głównej mierze na „Kuchni śląskiej”, gdyż to z niej zaczerpnęliśmy pomysł przygotowania moczki na kompocie z suszu, a nie kompotach ze słoików.
Już podczas gotowania wiedzieliśmy, że ta śląska potrawa wigilijna będzie nam smakowała, a bogactwo bakalii dodatkowo wzbogaci to danie. Nasza moczka jest nie za słodka, lekko kwaskowata i bardzo aksamitna, konsystencją przypomina nieco gęsty budyń z dodatkiem orzechów, aż chce się sięgać po kolejną łyżeczkę. 🙂

Składniki na moczkę śląską

Kompot wigilijny:

  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
  • 2 wędzone gruszki
  • 100 g rodzynek
  • 5 goździków
  • 1 kawałek kory cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Pozostałe składniki moczki:

  • 500 g piernika (może być przekładany marmoladą)
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki prawdziwego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny




Przygotowanie

Kompot wigilijny:

Jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki wrzucić do garnka i zalać 2 litrami wody, dodać goździki, kawałek kory cynamonu lub cynamon mielony. Gotować na małym ogniu, pod uchyloną przykrywką przez godzinę, aż kompot nabierze koloru, a owoce będę miękkie, ale nie rozgotowane. Kompot przelać przez sito, owoce zachować i po przestudzeniu pokroić na małe kawałki.

Pozostałe składniki moczki:

Orzechy włoskie i laskowe oraz morele pokroić na mniejsze kawałki.

Migdały zalać gorącą wodą, pozostawić na kilka minut, zdjąć skórki.

Piernik pokruszyć na małe kawałki, zalać 1 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody, wymieszać.

Wykonanie

Do kompotu dodać namoczony piernik, postawić na ogień i gotować na małym płomieniu przez 15 minut. Dość często mieszać, aby piernik nie przywarł do dna garnka. Używając blendera, zmiksować, żeby uzyskać gładką konsystencję.

Piernikową masę ponownie postawić na mały ogień, dodać posiekane orzechy oraz morele, gotować 5 minut często mieszając. Na koniec do moczki wrzucić pokrojone owoce z kompotu, połamaną na kawałki czekoladę, kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz masło, dodać miód oraz sok z cytryny. Mieszając, gotować jeszcze 5 minut.

Moczkę można podawać na ciepło lub schłodzoną.




moczka śląska

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.