Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Miodownik

Print Friendly, PDF & Email

miodownik

Miodownik, u mnie w domu znany jako kaszak, a w innych domostwach nazywane Stefanka, to ciasto typowo świąteczne pieczone najczęściej na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Ponieważ ciasto to można przygotować kilka dni wcześniej, nas dzieci, kusiło ono na długo przed Wigilią i naprawdę musieliśmy wysilać swoją wolę, aby nie ukroić dla siebie choć kawałeczka. Niezależnie od tego, czy miodownik robiony był z kaszą manną, czy też z grysikiem, zawsze pięknie wyglądał i doskonale smakował.

Składniki na miodownik

Ciasto miodowe:

  • 1/2 kg mąki
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody

Masa grysikowa:

  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki grysiku (lub kaszy manny)
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru

Polewa:

  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (wiśniowego, śliwkowego)
  • garść orzechów włoskich




Przygotowanie

Ciasto miodowe:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją nożem. Dodać cukier, miód, jajka oraz sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, upiec z nich 4 równe, cienkie placki (170oC, z termoobiegiem, ok. 12 minut). Wystudzić.

Masa grysikowa:

Do garnka wlać mleko i je zagotować, wsypać grysik (lub kaszę mannę), gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Na jej powierzchni położyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia.

Gdy grysik będzie zimny, ubić margarynę z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego grysiku, każdą porcję dokładnie wmiksować.

Polewa:

Do garnka włożyć margarynę, dodać kakao, miód i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą.

Wykonanie

Na pierwszym placku rozsmarować połowę dżemu, a na nim 1/3 masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem, który posmarować tylko masą z grysiku, na nią położyć trzeci placek i na nim rozprowadzić resztę dżemu oraz masy grysikowej. Przykryć ostatnim miodowym ciastem, wylać czekoladową polewę i rozsypać pokruszone orzechy włoskie.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.