Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Mince pies

Print Friendly, PDF & Email

mince pies

Ciasteczka mince pies upiekliśmy po moim powrocie ze Świąt Bożego Narodzenia, które w zeszłym roku spędziłam w Anglii. Te małe słodkie ciasteczka, bez których Anglicy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu, wypełnione są mieszanką orzechów, suszonych owoców i aromatycznych przypraw, co sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Nasze mince pies to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdyż do ich nadzienia użyliśmy wielu smacznych składników. Ciekawe co po ich skosztowaniu powiedziałaby Rodzinka i znajomi z Anglii, coś wydaje mi się, że z przyjemnością zamieniliby swoich sklepowych faworytów na nasz wypiek. 😉 🙂

Składniki na mince pies

Kruche ciasto:

  • 250 g maki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 30 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 15 g suszonych jagód
  • 30 g daktyli
  • 50 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g cukru
  • 40 ml słodkiego czerwonego wina
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 4 goździki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 ml brandy lub whisky

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier do posypania




Przygotowanie

Nadzienie:

Daktyle, suszone śliwki, morele oraz migdały drobno posiekać.

Goździki oraz ziele angielskie rozgnieść w moździerzu.

Do dużego garnka wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i cytryny oraz wino, podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Wsypać żurawinę, kandyzowane skórki pomarańczy, rodzynki, suszone jagody, pokrojone migdały, daktyle oraz śliwki i morele. Dodać przyprawy – goździki, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, cynamon oraz liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż owoce wchłoną cały płyn. Odstawić z ognia, a po przestygnięciu wmieszać skórki pomarańczy i cytryny oraz brandy.

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone masło, posiekać dużym nożem. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 10 minut.

Wykonanie

Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, wykroić 12 kółek, wielkością odpowiadających wgłębieniom w blaszce do muffinek. Resztę ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć gwiazdki wielkości pasującej do góry ciasteczek.

Każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie, następnie nałożyć nadzienie, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie docisnąć do nich gwiazdki. Wierzch posmarować jajkiem, posypać cukrem.

Ciasteczka mince pies wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut, do zezłocenia się gwiazdek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do pieczenia, aby ciasteczka wystygły.




mince pies

4 Komentarzy

  1. 20 grudnia 2017    

    są świetne 🙂

    • M&B
      21 grudnia 2017    

      Te ciasteczka warto podać obok jakiegoś polskiego świątecznego wypieku. 🙂

  2. 20 grudnia 2017    

    Chciałabym kiedyś spróbować tych ciastek:)

    • M&B
      21 grudnia 2017    

      Zapraszamy do nas. :-);-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

1 × three =