Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym

Print Friendly, PDF & Email

migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym

Po Crème brûlée pozostało nam 5 białek, dlatego zmieniliśmy nasze plany na weekendowe ciasto i zrobiliśmy migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym. Dynia hokkaido od dawna czekała na swoją kolej, a zrobiony z niej krem dyniowy rozpogodził pochmurny niedzielny dzień. Kruchy tort bezowy z kremowym, dyniowym środkiem to słodkie lekarstwo na nadchodzące zimne, jesienne dni – zalecamy z kawą, na pewno pomoże. 😉

Składniki na migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym

Beza z migdałami:

  • 5 białek z jajek wielkości L
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 szczypta soli
  • 100 g płatków migdałowych

Krem dyniowy:

  • 300 g puree z dyni
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Dyniowy syrop na polewę:

  • 2 łyżki puree z dyni
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 100 ml wody




Przygotowanie

Beza z migdałami:

Płatki migdałowe wysypać na suchą patelnię, kilka minut prażyć na średnim ogniu, odstawić do wystygnięcia.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując, dodawać po jednej łyżce cukru pudru, ubijać, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wmiksować mąkę ziemniaczaną i ocet, wmieszać 90 g płatków migdałów – 10 g migdałów pozostawić do posypania tortu bezowego.

Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować na nich okręgi, korzystając np. z dużego talerza, wypełnić je pianą z białek.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110oC (z termoobiegiem), suszyć 2 godziny. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Krem dyniowy:

Śmietankę kremówki ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, delikatnie wmieszać puree z dyni wraz z przyprawami. Jeżeli krem jest zbyt luźny, należy do niego dodać jedną łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody – dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Dyniowy syrop na polewę:

Do garnka wsypać cukier, wlać wodę, nie mieszając, gotować kilka minut. Dodać puree z dyni, zredukować do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Pozostawić do przestygnięcia.

Wykonanie

Na jeden blat migdałowej bezy wyłożyć krem dyniowy, przykryć drugim blatem, polać dyniowym syropem, posypać resztą prażonych migdałów.

Migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.