Mazurek orzechowo-bezowy

M&B
Mazurek orzechowo-bezowy

Z pieczenia wielkanocnych bab pozostaje dużo białek i ten przepis jest smaczną propozycją na ich wykorzystanie. Zwyczajne beziki są bardzo smaczne, ale gdy do piany z białek dodamy orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową otrzymamy bazę na świąteczny mazurek. Taka lekka beza na waflu będzie przyjemną odmianą dla deserów z kremami i drożdżowych ciast.

Mazurek orzechowo-bezowy – składniki
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 czubate łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 wafel (użyliśmy 26×26 cm)
  • szczypta soli




Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta i lśniąca masa.

Orzechy podprażyć na małym ogniu na suchej patelni, odstawić do przestudzenia. Zmielić.

Do ubitych białek dodać orzechy, mąkę i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać łyżką.

Wafel posmarować przygotowaną masą, wstawić do nagrzanego do 90oC piekarnika (z termoobiegiem). Piec 45-60 minut – do suchego patyczka.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Mazurek orzechowo-bezowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis