Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Mazurek makowy

Print Friendly, PDF & Email

mazurek_makowy

Wielkanocny mazurek w innym wykonaniu – nie na kruchym cieście z dodatkiem masy, lecz makowy z orzechami włoskimi. Może nieco zaskakująco ale bardzo smacznie. Dla tych, którzy lubią proste i szybkie gotowanie, to doskonały pomysł na połączenie w jednym wypieku mazurka z makowcem. 🙂 Ozdabiając nie należy sugerować się moim wykonaniem – ujawniłam kompletny brak zdolności dekoracyjnych. 😉

Składniki
  • 250 g mąki
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru
  • 2 szklanki mielonego maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 75 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej




Przygotowanie

Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dodać mak. Gotować przez chwilę, dodać cynamon, goździki i gałkę muszkatołową, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Jajka z cukrem ubić na parze, aby powstała gęsta, biała masa. Ostudzić.

Masło utrzeć, następnie nadal ucierając, na przemian dodawać do niego przestudzoną masę jajeczną, mak i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC (z termoobiegiem).




1 Komentarz

  1. 7 marca 2016    

    nie przesadzaj, dekorowanie wcale łatwe nie jest. pomysł na mazurka oryginalny-podoba mi się 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

four × five =