Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Mazurek czekoladowy

Print Friendly, PDF & Email

mazurek czekoladowy

Wielkanocny czas dawno się zakończył, ale my chcąc wzbogacić nasz blogowy spis przepisów, tuż po świętach zrobiliśmy mazurka czekoladowego. W okresie przedświątecznym na gotowanie i opracowywanie wpisów nie mieliśmy za bardzo czasu, dlatego też nadrabiamy zaległości, wrzucając kilka świątecznych przepisów. Mazurek czekoladowy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią wytrawne, mało słodkie ciasta na kruchym cieście. Jest dość prosty w przygotowaniu, a jak to z mazurkami bywa, efekt końcowy zależy od tego, jak go przyozdobimy. Mnie tym razem wyszło całkiem ładnie i z przyjemnością patrzyłam na efekt uzyskany przy użyciu migdałowych płatków.

Składniki na mazurek czekoladowy

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 3 ugotowane żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Czekoladowy mus:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki morelowego dżemu




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na blat wysypać mąkę krupczatkę oraz cukier, dodać pokrojone w kawałki masło, posiekać nożem. Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wraz z jajkiem oraz wodą dodać do poprzednich składników. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Czekoladowy mus:

Mleko wraz z kremówką wlać do garnka, postawić na średnim ogniu i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić kawałki czekolady, mieszać do rozpuszczenia się jej i połączenia składników.

Jajka ubić na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać do nich masę czekoladową, delikatnie mieszając.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić je na dwie równe części. Dno i brzegi dwóch foremek do pieczenia (10/35 cm) wylepić kruchym ciastem, wylać czekoladową masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 40 minut. Piekarnik wyłączyć i przy lekko uchylonych drzwiczkach pozostawić je jeszcze na 15 minut, po czym wyjąć i zostawić do wystygnięcia.

Mazurek czekoladowy udekorować owocami kandyzowanymi, orzechami lub roztopioną białą czekoladą. Wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzony.




mazurek czekoladowy

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

two + 9 =