Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Marynowana fasolka szparagowa

Print Friendly

marynowana fasolka szparagowa

Oprócz bieżącego przerabiania owoców i warzyw przygotowujemy także przetwory na zimę. Dzisiaj zajęliśmy się fasolką szparagową, do której przygotowaliśmy słodko-winną zalewę. Taki słoiczek z marynowaną fasolką szparagową będzie idealnym dodatkiem do obiadu w zimowe dni.

Składniki na marynowaną fasolkę szparagową

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 2 średnie cebule
  • 2 liski laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 opakowanie białej gorczycy (20 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu
  • koper do kiszenia

Dodatkowo:

  • woda do gotowanie fasolki
  • czubek noża sody oczyszczonej



Wykonanie

Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki. Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem sody, gotować 15 minut. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia.

Cebule obrać, pokroić w piórka, włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody i szklankę octu, dodać cukier, sól, gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, zagotować.

Do połowy wysokości słoików włożyć fasolkę, ułożyć część kopru, następnie słoik wypełnić fasolą i koprem, zalać wrzącą zalewą wraz z cebulą i gorczycą. Szczelnie zamknąć, odwrócić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia.

Marynowaną fasolkę szparagową odstawić w chłodne miejsce na ok. 4 tygodnie.




1 Komentarz

  1. 9 sierpnia 2016    

    Ile bym dała, żeby móc jeść takie marynowane w occie pyszności! Niestety mój przewód pokarmowy tego nie toleruje:/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.