Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Marmolada dyniowo-ananasowa

Print Friendly, PDF & Email

marmolada dyniowo-ananasowa

Na fali dyniowego przetwarzania unosimy się nadal. Aby na dłużej zachować smak tego jesiennego warzywa, postanowiliśmy zamknąć je w słoiczku. Naszą uwagę przykuł pomysł na zrobienie marmolady z dyni i ananasów w kompozycji z chilli i cytryną. Muszę powiedzieć, że od razu poczułam ten smak i pomimo iż przeglądaliśmy jeszcze wiele pomysłów, ten pozostał w mojej pamięci. To był bardzo słuszny wybór, smak wprost nieziemski i już chciało by się, żeby nadeszły ciemne poranki, aby otworzyć słoiczek marmolady dyniowo-ananasowej na śniadanie i posmarować nią świeżą bułeczkę. 🙂

Składniki na marmoladę dyniowo-ananasową

  • 500 g miąższu z dyni
  • 300 g ananasa
  • 200 ml wody
  • 350 g cukru
  • 1/2 małej papryczki chilli
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie dżemfixu 3:1




Przygotowanie

Dynię umyć, obrać, wyciąć miękki środek z pestkami, pokroić na małą kostkę, odważyć 500 g.

Ananas obrać, pokroić na plastry, następnie na kostkę, usuwając twardy środek, odważyć 300 g.

Paprykę chilli umyć, usunąć pestki, drobno posiekać.

Dynię i ananas umieścić w garnku, dodać chilli, kwasek cytrynowy, sok i skórkę z cytryny, zasypać cukrem i dżemfixem, dolać wody, dobrze wymieszać. Postawić na średni ogień, gotować 20-25 minut bardzo często mieszając. Całość zmiksować używając blendera.

Gorącą marmoladę wkładać do słoiczków, szczelnie zamykać i postawić do góry dnem. Po wystygnięciu słoiki odwrócić.

Z podanych składników wychodzi ok. 800 ml marmolady dyniowo-ananasowej.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.