Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Marchewka z groszkiem

Print Friendly, PDF & Email

marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem to klasyka dodatków do obiadu. Słodką, kolorową marchewkę z groszkiem można szybko przygotować, korzystając z gotowej mrożonki, nie trzeba starać się pokroić marchewek w kształtną kostkę. U mnie w domu marchewka z groszkiem często była podawana do obiadu, zwłaszcza do kotletów mielonych i utłuczonych ziemniaków, zawsze też znikała bardzo szybko z naczynia, w którym była podawana, jak i z naszych talerzy.

Składniki na marchewkę z groszkiem

  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Mrożonkę marchewki z groszkiem przesypać do garnka, dodać masło, wlać szklankę wody, wsypać trochę soli, gotować pod przykryciem, na średnim ogniu do miękkości marchewki.

W szklance wymieszać kremówkę z mąką pszenną, wlać trochę wody z gotowania marchewki i wymieszać, następnie przelać ją do garnka, przemieszać. Dodać sok z cytryny oraz cukier, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę pogotować, aby powstał gęsty sos.

Marchewkę z groszkiem podawać do obiadu na gorąco.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

three × 2 =