Makówki z kakao

M&B
Makówki z kakao

W zeszłym roku zrobiliśmy prostą wersję śląskich makówek, a w tym przygotowaliśmy ich bogatszą wersję na mleku, z chałką i z dużą ilością bakalii. Smak podkręciliśmy jeszcze bardziej, dodając gorzkie kakao oraz naturalny lipowy miód – można więc powiedzieć, że to wersja na bogato. 🙂 Zrobiliśmy wielką miskę z myślą o tym, że tym śląskim przysmakiem poczęstujemy warszawiaków na wspólnej Wigilii w pracy. Makówki z kakao były chętnie próbowane i znikały w oczach, co potwierdza, że warto sięgać po przepisy z innych regionów.

Makówki z kakao – składniki

  • 400 maku niebieskiego niemielonego
  • 2 chałki (ok. 800 g)
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 300 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 1 litr mleka
  • 1 litr wody
  • 6 łyżek miodu
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 aromat migdałowy (4,5 g)






Wykonanie

Chałki kupić dzień wcześniej i zostawić, żeby przeschły. Następnego dnia pokroić je w kromki.

Mak zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej godzinę. Odcedzić, dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Mak przełożyć do dużego garnka, wlać mleko i wodę, dodać cukier, cukier wanilinowy, kakao, bakalie oraz masło. Zagotować, doprawić miodem oraz aromatem migdałowym.

W dużym naczyniu układać warstwami chałkę i każdą zalewać mieszaniną makową. Ostatnią warstwą powinien być mak.

Makówki z kakao pozostawić do wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

Jeżeli makówki mają być przechowywane przez kilka dni, mleko należy zastąpić wodą.


<



Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Makówki z kakao
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Mariola

    23 grudnia 2016 at 04:27

    pyszne 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis