Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Makowiec z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

makowiec z jabłkami

Przepis na makowiec z jabłkami, znany także jako makowiec japoński, pochodzi z zeszytu z przepisami mojej Mamy. Teraz przypomniała nam o nim właśnie Mama, która zasugerowała Siostrze Ani, że mogłaby go upiec na święta, a my korzystając z okazji również zapisaliśmy składniki i sposób wykonania. Pamiętam, że kilka razy makowiec z jabłkami był pieczony na święta, zwłaszcza wtedy, gdy nie było czasu na robienie pracochłonnych rolad lub sernikomakowców. Ciasto wychodziło zawsze wilgotne, aromatyczne, puszyste i wszystkim oczywiście smakowało, a co równie ważne dość długo nie wysychało i zachowywało świeżość.

Składniki na makowiec z jabłkami

  • 6 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 200 g maku
  • 130 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 400 g jabłek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1/2 małego opakowania proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka mąki

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 50 g orzechów włoskich




Wykonanie

Mak zalać gorącą wodą, tak aby był przykryty, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć na gęstym sitku, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o małych dziurkach. Przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek, białka wstawić do lodówki.

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, każde kolejne po połączeniu się poprzedniego z masą. Na koniec na niskich obrotach wmiksować zmielony mak, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.

Orzechy włoskie posiekać, obtoczyć je oraz rodzynki w mące pszennej.

Jabłka umyć, zetrzeć na tarce u dużych oczkach i wmieszać je łyżką wraz z rodzynkami i posiekanymi orzechami w ubitą masę.

W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek stopniowo dodawać do masy makowej, delikatnie wmieszać ją w ciasto. Masę wylać na blachę o wymiarach 25/30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Makowiec z jabłkami piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez ok. 50 minut (do suchego patyczka). Przestudzić, na wierzchu rozprowadzić masę krówkową i posypać posiekanymi orzechami.




makowiec z jabłkami

1 Komentarz

  1. 21 grudnia 2016    

    To ciasto musi być bardzo delikatne z dodatkiem kaszy manny. 🙂
    https://jaglusia.wordpress.com/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.