Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami

Print Friendly, PDF & Email

makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami

Makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami to nasz pomysł na wykorzystanie gruszek do ciasta, zaś inspiracją do niego był wycinek z gazety wklejony do rodzinnego zeszytu z przepisami. Ciasto makowe jest słodkie, chrupiące, z wyrazistą nutą mleka skondensowanego. Karmelizowane gruszki były tak apetyczne, że z ledwością powstrzymywaliśmy się od podjadania ich prosto z patelni. 🙂 Warto było jednak sobie ich odmówić, gdyż w kremie z mleka skondensowanego w towarzystwie makowego biszkoptu smakowały jeszcze lepiej.

Składniki na makowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami

Makowe ciasto:

  • 5 jajek wielkości M
  • 200 g niebieskiego maku niemielonego
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 krople aromatu migdałowego

Krem z mleka skondensowanego:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (schłodzonego)

Karmelizowane gruszki:

  • 3 gruszki konferencja
  • 3 łyżki cukru

Poncz do nasączenia:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru




Przygotowanie

Makowe ciasto:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypywać stopniowo cukier puder, w dalszym ciągu miksując. Gdy masa będzie lśniąca i gęsta, dodawać po jednym żółtku, miksując na niewielkich obrotach, wlać kilka kropel aromatu migdałowego.

Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, następnie drewnianą łyżką partiami delikatnie wmieszać w ubite jajka.

Masę wylać na blachę (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na 30 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i przestudzić.

Krem:

Miękkie masło ucierać 10-15 minut, aż stanie się puszyste.

Schłodzone mleko ubić mikserem, po czym wlewać małym strumieniem do utartego masła, stale miksując.

Karmelizowane gruszki:

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić w kostkę.

Na patelnię wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia się. Wsypać gruszki, karmelizować, aż sok odparuje, a gruszki będą złociste. Przestudzić.

Wykonanie

Makowe ciasto przekroić na dwa blaty, dolny nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru. Wyłożyć karmelizowane gruszki i rozprowadzić 3/4 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć go ponczem, rozsmarować resztę kremu.

Ciasto makowe z karmelizowanymi gruszkami wstawić na kilka godzin do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

14 − four =