Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Makaroniki

Print Friendly, PDF & Email

makaroniki

Makaroniki to pomysł na wykorzystanie białek jajek, które w okresie przedświątecznym zostają po pieczeniu bab lub serników. Te delikatne francuskie ciasteczka z białek, migdałów i cukru pudru z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Wymagają nieco większego nakładu pracy niż tradycyjne bezy, ale smak z pewnością to zrekompensuje. Są wprost idealne do popołudniowej kawy, a jeśli dodamy do masy kolorowe barwniki, to będą rewelacyjnie wyglądały na wielkanocnym stole. Taka słodka, mała migdałowa pokusa. 🙂

Składniki

Makaroniki:

  • 3 białka
  • 100 g płatków migdałów
  • 200 g + 30 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 laski wanilii

Krem maślany:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka rumu




Przygotowanie

Makaroniki:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać 30 g cukru pudru i dalej ubijać do uzyskania lśniącej masy.

Migdały zmielić z dodatkiem kilku łyżek cukru pudru (z 200 g), dodać do pozostałego cukru pudru, wymieszać, przesiać przez gęste sitko.

Do ubitych białek dodać zmielone migdały z cukrem pudrem oraz ziarenka wyskrobane z wanilii, wymieszać. Masą napełnić worek cukierniczy z okrągłą tylką i na papierze do pieczenia nakładać ok. 3 cm krążki. Pozostawić na 1 godzinę, aby na wierzchu lekko przeschły i podczas pieczenia nie pękały.

Wstawić do nagrzanego do 140oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-40 minut. Makaroniki są gotowe, gdy od dołu utworzy się charakterystyczna stopka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przełożyć je i zamknąć w metalowej puszce na dzień lub dwa.

Krem maślany:

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodać rum, zmiksować.

Wykonanie

Krem maślany włożyć do rękawa cukierniczego. Na migdałowy krążek wyciskać porcję kremu, przykrywać go drugim.

Makaroniki wstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby krem stężał.




1 Komentarz

  1. 28 marca 2016    

    Bardzo urocze:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.