Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Makaron z tuńczykiem i jarmużem

Print Friendly

makaron_z_tuńczykiem_i_jarmużem

Ponownie mieliśmy na kolacji gościa, który preferuje dania bezmięsne, dlatego też przygotowaliśmy makaron z tuńczykiem i świeżym jarmużem. Bogactwo smakowe sosu tworzyły również suszone pomidory, cebula oraz kremowe mascarpone, a jego konsystencja pozwoliła na dokładne wymieszanie go ze wstążkami makaronu. Pyszne, proste, szybkie i kolorowe danie. 🙂

Składniki na makaron z tuńczykiem i jarmużem

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g po odsączeniu)
  • 1 średnia cebula
  • 125 g mascarpone
  • 70 g świeżego jarmużu
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 400 g makaronu wstążki




Wykonanie

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie przelać go zimną wodą.

Tuńczyka osączyć. Pomidory pociąć w cienkie paski, jarmuż na mniejsze części.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z olejem, smażyć do miękkości.

Do cebuli dodać tuńczyka oraz mascarpone, wymieszać i wlać 1/2 szklanki wody, żeby powstał sos, zagotować. Wsypać pomidory i jarmuż, trzymać na małym ogniu 5 minut – w razie konieczności dolać jeszcze wody.

Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do niego ugotowany makaron, dobrze wymieszać, żeby cały został pokryty sosem.

Makaron z tuńczykiem i jarmużem podawać na gorąco.




2 Komentarzy

  1. beata
    24 sierpnia 2016    

    całkiem przyzwoity przepis na szybciutki obiad, zjadłam ze smakiem, dzięki 🙂

  2. 28 kwietnia 2016    

    Bardzo fajny pomysł! Zjadłabym ze smakiem.
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.