Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Luksusowa babka drożdżowa

Print Friendly, PDF & Email

luksusowa babka drożdżowa

Z racji blogowych przygotowań do Wielkanocy zakupiliśmy 50 świeżych jajek od szczęśliwej kurki. Wydaje się, że to spora ilość, ale na samą luksusową babkę drożdżową zużyliśmy 10 żółtek i od razu napiszemy, że warto było. Babka drożdżowa w wersji deluxe jest lekka, puszysta, odpowiednio wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Świąteczna babka drożdżowa zachwyca smakiem przywołującym wspomnienia ciepłego domu i wielkanocnych tradycyjnych wypieków. 🙂

Składniki na luksusową babkę drożdżową

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 10 żółtek
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • skórka starta z cytryny
  • 30 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka wódki
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • margaryna do natłuszczenia formy
  • bułka tarta




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30oC, wsypać 2 czubate łyżki mąki. Rozmieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.

Do rodzynek wlać wódkę, zostawić do nasiąknięcia.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą białą masę. Wsypać resztę mąki, dodać wyrośnięty rozczyn oraz skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, wyrobić jednolite ciasto – będzie się ono kleiło, dlatego można posłużyć się robotem z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Wlać przestudzone masło, ponownie wyrobić, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Na koniec wgnieść rodzynki, kandyzowaną skórkę oraz płatki migdałowe. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut.

Formę do babki natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą.

Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, włożyć do formy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 40 minut.

Luksusową babkę drożdżową po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta. Babkę można od razu oprószyć cukrem pudrem lub po wystygnięciu polać lukrem.




luksusowa babka drożdżowa

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

four × one =