Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Łosoś ze szpinakiem na cieście francuskim

Print Friendly

łosoś_ze_szpinakiem_na_cieście_francuskim

Połączenie szpinaku i łososia zawsze wychodzi bardzo dobre, więc tym razem zdecydowaliśmy się na zrobienie tartaletek z tymi składnikami na cieście francuskim. To lekkie, kolorowe danie jest proste w wykonaniu, więc jest ciekawą propozycją na ciepłą kolację lub wyśmienitą przekąskę. Część potrzebnych składników jest gotowymi produktami, co znacznie skraca czas spędzony w kuchni na przygotowaniach. Nam się to podoba. 🙂

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 150 g łososia wędzonego w plastrach
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g śmietankowego serka kanapkowego (ziołowego lub czosnkowego)
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • szczypta cukru
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia




Wykonanie

Liście szpinaku opłukać, pozostawić na sicie do odkapania.

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, dodać szczyptę cukru, podsmażać 5 minut.

Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i razem z całymi liśćmi szpinaku dodać do cebuli. Smażyć ok. 10 minut, aż szpinak i cebula staną się miękkie. Lekko oprószyć pieprzem oraz solą (nie za dużo, ponieważ łosoś jest słony), wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto francuskie wyjąć na 15 minut przed przystąpieniem do kolejnej części.

Zawartość patelni przełożyć do miseczki, dodać serek śmietankowy oraz żółtko, wymieszać.

Łososia pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie wmieszać w poprzednie składniki.

Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć z niego koła o średnicy 12-15 cm, każde pokryć cienką warstwą białka, następnie wyłożyć porcję mieszanki łososia ze szpinakiem – pozostawić dookoła jednocentymetrowy pusty brzeg.

Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, łososia ze szpinakiem na cieście francuskim piec z termoobiegiem 20-25 minut – aż ciasto zrobi się złote.




1 Komentarz

  1. 13 kwietnia 2016    

    wyglądają smakowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.