Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Lody waniliowe

Print Friendly, PDF & Email

lody waniliowe

Tegoroczne lato jest bardzo gorące. Na takie upalne dni nie ma nic lepszego niż porcja pysznych domowych lodów waniliowych wykonanych samodzielnie. Z dzieciństwa pamiętam, że odbiegały od oczekiwań, duża ilość kryształków wody skutecznie zniechęciła do kolejnych prób. Jednak teraz, wraz Moim Bartkiem, podjęliśmy się odczarowania tych wspomnień. Efekty przeszły nasze oczekiwania – lody waniliowe na kremówce są kremowe, delikatne, jedwabiste i o intensywnym waniliowym smaku. Koniecznie musicie sami spróbować. 🙂

Składniki na lody waniliowe

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • szczypta soli




Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się kremowa i puszysta. Do garnka wlać mleko i kremówkę, zagotować, następnie część wlać do utartych żółtek, delikatnie wymieszać do połączenia. Przelać z powrotem do garnka z gorącym mlekiem, gotować 5-7 minut, aż całość lekko zgęstnieje. Można to sprawdzić rozdzielając palcem masę na łyżce – gdy masa się nie połączy – całość jest gotowa.

Całość przecedzić przez gęste sitko do miski, w której lody będą mrożone. Posolić i wymieszać, przykryć folią spożywczą kładąc ją na powierzchni masy – dzięki temu nie powstanie kożuch. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Schłodzoną masę lodową zmiksować i wstawić do zamrażarki na pół godziny, po czym wyjąć ją i ponownie krótko zmiksować. Wstawić z powrotem do zamrażalnika. Czynności te należy powtarzać przez 3 – 4 godziny. W ten sposób nasze lody będą puszyste, kremowe i pozbawione kryształków lodu.

Przed podaniem lody waniliowe włożyć na 20-30 minut do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nineteen − 15 =